icon1.png
2.png
3.png
4.png

Maak een ontdekkingsreis door de Westerse kunst- en cultuurgeschiedenis

Deze cursus kost €55

Onderzoek de unieke waarde van Kunst en cultuur

Wat leer je in deze cursus?

Deze cursus is een inleiding in kunstgeschiedenis. Het is een reis door de Westerse kunst- en cultuurgeschiedenis die start met de bakermat van de Westerse beschaving, namelijk het oude Griekenland. Het eindigt bij één van de grootse tijdperken van Europa, de Renaissance, met kunstenaars als Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Raphael, Michelangelo en Pieter Brueghel. De periode hierna wordt behandeld in de vervolgcursus.

Per les worden de belangrijkste werken behandeld die bij uitstek bepaalde stromingen, stijlen of opvattingen representeren. Ook leer je kijken naar de betekenissen en de verhalen die vaak via symbolen in kunstwerken zijn vastgelegd. Met de inzichten van docente Jana Waarts zul je de wereld om ons heen beter begrijpen. 

Over trainer Jana Waarts

Jana Waarts heeft kunstgeschiedenis en cultuurwetenschappen gestudeerd. Zij is o.a. verbonden aan de HOVO als docent en heeft een grote betrokkenheid bij diverse musea en instellingen. 

Voor wie is de cursus?

Deze cursus is voor iedereen met een (beginnende) interesse in kunstgeschiedenis. Je maakt in deze cursus kennis met de unieke waarde van Kunst en Cultuur en het erfgoed dat ons door de eeuwen heen is aangereikt en heeft uitgedaagd. 

Cursusoverzicht

De cursus bestaat uit de volgende lessen:

 
download.png
 

1. Inleiding en De Griekse Kunst en Cultuur - lees meer...

Les 1 is een inleiding in de kunstgeschiedenis. Je leert om via verschillende manieren naar kunst te kijken. Deze eerste les zet de deur open naar de wondere wereld van kunst en cultuur.

2. De kunst van de Etrusken, de Romeinen en de Vroegchristelijke kunst - lees meer...

Wie waren deze Etrusken? En welke kunst- en cultuur hadden zij? En welke invloed had dit op de Romeinen en daarna? Dat en meer leer je in deze les.

3. Byzantijnse, Keltische, Karolingische en Ottoonse kunst - lees meer...

In deze les behandelen we de kunst en cultuur aan het einde van de 4e eeuw. Je leer onder ondere over de kunstvorm de icoon.

4. Romaanse- en Gotische kunst - lees meer...

Na het jaar 1000 had het christendom zich over geheel West-Europa verspreid. Het christelijk geloof was doorgedrongen tot in de vezels van de samenleving en vormde eenheid in Europa. Welke invloeden hadden deze hervormingen precies? Dat en meer leer je in deze les!

5. De Vlaamse Primitieven - lees meer...

De paneelschilders uit de 15de-eeuwse Nederlanden zijn en worden nog vaak aangeduid als Vlaamse Primitieven. Wie dit waren, en wat de belangrijkste kenmerken waren leer je in les 5.

6. Renaissance in Italië - lees meer...

Les 6 is gericht op de Renaissance. Er ontstond een nieuw wereldbeeld, waarin de mens centraal staat: de mens is de maat van alle dingen. Daarover leer je in deze les!

7. Vervolg Renaissance in Italië - lees meer...

We zijn inmiddels aangekomen in het Italië van de 16de eeuw. In dit tijdperk ontmoeten we kunstenaars waarvan iedereen wel heeft gehoord: Leonardo da Vinci, Rafaël en Michelangelo. Leer meer over deze boeiende tijd in les 7.

8. Noord-Italië (Venetië) en Noord-Europa - lees meer...

De architectuur van Venetië vertoont een geheel eigen karakter. Alle grote stijlen zijn er vertegenwoordigd: Byzantijns, Romaans, Gotisch en Renaissance, maar er zijn ook islamitische invloeden aan te wijzen. Hoe Noord-Italie en Noord-Europa zich ontwikkelde leer je in deze laatste les.

cursusboek_kunstgeschiedenis.jpg
 

Duur van deze cursus

Deze cursus bevat 8 lessen die allemaal circa 1 uur tijd kosten. Met een gemiddeld cursustempo van 1 les per week duurt de cursus ongeveer 8 weken, maar je kunt de cursus geheel in je eigen tempo volgen. Na aanschaf blijft jouw cursus tenminste 2 jaar beschikbaar. Na afloop kun je het gratis Etadoro cursuscertificaat aanvragen.  

 

Cursusopties en kosten

Bij deze cursus zijn de volgende cursusopties beschikbaar:

 
icon.png

Online cursus: deze online cursus kost 55 euro. Hiermee heb je toegang tot alle video’s, theorie, quizzen en opdrachten die bij deze cursus horen.

Cursusboek: handig om bijvoorbeeld aantekeningen te maken en de theorie nog eens rustig na te lezen vanaf papier. Je kunt het cursusboek (€18,90 incl. verzendkosten) direct bestellen, maar ook later nog bestellen.

Persoonlijke begeleiding: wil je persoonlijke feedback op jouw opdrachten? Kies dan voor persoonlijke begeleiding van Jana Waarts voor 25 euro.

Certificaat: na afronding van deze cursus kun je gratis het Etadoro cursuscertificaat aanvragen.

 

Hoe werkt het? 

Je volgt de cursus in je eigen online leeromgeving, de Etadoro Academie. Met je eigen account heb je altijd toegang tot jouw cursus(sen). Hier bekijk je de video's, en theorie, lever je opdrachten in en kun je vragen stellen aan de docent of medecursisten. Je vorderingen worden automatisch opgeslagen, dus je kunt altijd weer verder waar je gebleven was. Zelf proberen hoe het is om met Etadoro te leren? Doe de gratis proefles! 


Elke les bestaat uit 4 onderdelen:

 
Sequence+02.gif
icon+4x.png

Video - de les begint met een video waarin de trainer het onderwerp van de les introduceert.


Theorie
 - in de theorie gaat de trainer dieper in op de lesstof. De theorie is per les te downloaden, of te vinden in het cursusboek. 

Opdrachten
 - elke les bevat gevarieerde opdrachten, zodat je actief met de lesstof aan de slag gaat.

Quiz - aan het einde van de les kun je je nieuw vergaarde kennis testen met de quiz.

Meer weten? 

Heb je nog vragen over deze cursus, of leren met Etadoro? We helpen je graag! Neem contact op met onze klantenservice via: info@etadoro.be We zijn bereikbaar tijdens kantoordagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Ps na inschrijving van de cursus kun je gelijk beginnen. Start vandaag nog!