Proefles | Je eigen moestuin, het hele jaar door

Elke les bestaat uit een video, theorie, een opdracht en een quiz. Op deze pagina geven we je een beeld van de inhoud van les 1 en krijg je een goede indruk van de gehele Etadoro cursus 'Je eigen moestuin, het hele jaar door'. 


Video | Goed voorbereid

Bekijk hieronder de video van deze les. Je kunt de video zo vaak bekijken als je wilt. Veel plezier!

 

Elke les van een cursus begint met een introductievideo. In deze video krijg je een indruk van de stof die in de les wordt behandeld, aangevuld met persoonlijke ervaringen van de trainer.


Theorie | Het begin

Vooraleer je met een moestuin kunt starten zijn er toch een paar dingen die je moet weten. De belangrijkste vraag zal wel zijn: is deze plaats wel geschikt om met een moestuin te starten? Maar ook: hoe kan ik mijn moestuin het beste inrichten zodat ik ook vogels, egels en andere dieren aantrek die schadelijke insecten eten? En: moet ik nu overal compost gebruiken of werkt dat niet voor alle groenten even goed? Het antwoord op deze vragen en veel meer vind je in deze les!

Theorie 
Lees voor deze les p. 8-12 en p. 50-53 van het boek 'De moestuin van Mme Zsazsa'. 

Elke les bevat theorie. Voor deze cursus wordt het prachtige boek 'De moestuin van Mme Zsazsa' gebruikt. De cursus wordt alleen inclusief cursusboek verkocht.


Opdracht | Locatie en mogelijkheden

Bij elke les hoort een opdracht. Daarin ga je aan de slag met wat er in de theorie behandeld is. Hieronder staat beschreven welke opdracht je in les 1 van de cursus gaat doen. Je kunt je opdracht ook delen met medecursisten. 

Inleiding
Er is één ding heel belangrijk om te kunnen beginnen met moestuinieren: de locatie! Neem je van iemand een moestuin over, dan mag je al meteen een paar stappen overslaan. Maar begin je ergens vanaf nul, dan moet je toch eerst een paar dingen goed bekijken vooraleer van start te gaan. In de opdracht van deze eerste les help ik je om hierover na te denken.

Kijk goed naar het stuk grond of de ruimte dat je tot je beschikking hebt. Overweeg de volgende zaken. Denk goed na wat je belangrijk vindt. Wat zijn eisen en wat zijn wensen?

Vragen
Ligt de toekomstige moestuin het grootste deel van de dag in de zon? Staan er geen te grote bomen in de buurt die er met alle licht, vocht en voedingsstoffen vandoor gaan? En is er voldoende ruimte om uit te breiden mocht u dat willen? Overweeg al deze dingen voor je van start gaat.

Bedenkt wat er nog allemaal moet gebeuren voor je kan zaaien en hoe je dat gaat aanpakken. Wat is de huidige begroeiing en wat moet je doen om te kunnen starten met goede losse en onkruidvrije grond? Moet er een hek rond tegen konijnen of honden? Wil je je grond laten testen? En kun je ergens compost bestellen? Neem eerst even goed de tijd om te bekijken hoe en wanneer je dit allemaal regelt.

Wat als...
Als je van iemand een moestuin overneemt, laat dan niet na om alles eens te overlopen, je kunt jezelf zo heel wat missers besparen. Welke groenten lukten er altijd en welke nooit, hoe is de moestuin in het verleden bemest geweest en hoe is er omgegaan met plagen?
 

Wil je meer informatie over de cursus Moestuin, klik dan op onderstaande button.

 

Bestel de cursus 'Je eigen moestuin, het hele jaar door' inclusief luxe boek tijdelijk voor slechts 80 euro!

Wil je alles weten over hoe je je een eigen moestuin kunt beginnen en ervoor kunt zorgen dat je het hele jaar rond jouw eigen groenten kunt eten. Bestel dan nu de gehele cursus 'Je eigen moestuin, het hele jaar door'.