Proefles | Beter fotograferen voor iedereen, deel 2 

Elke les bestaat uit een video, theorie, één of meerdere opdrachten en een quiz. Op deze pagina geven we je een beeld van de inhoud van les 1 en krijg je een goede indruk van de gehele Etadoro cursus 'Beter fotograferen voor iedereen, deel 2'.  

Video | Fotobewerking

Bekijk hieronder de video van les 1. Je kunt deze zo vaak bekijken als je wilt.
Veel plezier!

 

Elke les van een cursus begint met een introductievideo. In deze video krijg je een indruk van de stof die in de les wordt behandeld, aangevuld met persoonlijke ervaringen van de trainer.


Theorie | Van de doka tot Photoshop

Weet je waar het woord 'doka' voor staat? De 'donkere kamer'. Kun je je ze nog herinneren? In deze ruimtes werden lange tijd filmrolletjes ontwikkeld en foto's afgedrukt. Maar wist je ook dat er ook in de donkere kamers al aan fotobewerking werd gedaan?

Het bewerken van foto's heeft door de tijd heen enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Tegenwoordig kun je met bewerkingsprogramma's op de computer de meest ongelooflijke aanpassingen doen aan je foto's. Maar alleen al met een aantal basisbewerkingen kun je je foto's al naar een hoger niveau tillen.

Hoe je dat kunt doen, welke programma's je daarvoor kunt gebruiken, en allerlei praktische en interessante informatie rondom fotobewerking vind je in deze eerste les.

Download hieronder gratis de theorie van les 1.

Elke les bevat theorie. Deze kun je eenvoudig downloaden of je kunt het cursusboek apart bijbestellen.

cursusboek_fotografie2.png

Opdracht | RAW en JPEG

les1_bewerkingsprogrammas.jpg

Hieronder staat beschreven welke opdracht je in les 1 van de cursus gaat doen. Heb je persoonlijke begeleiding aangeschaft? Dan stuur je je opdracht naar je trainer, die er feedback op geeft. Ook kun je je opdracht delen met je medecursisten om te leren van elkaar.

Tijd om je camera erbij te pakken en de theorie in de praktijk te brengen. Met de opdracht wil ik je uitdagen om zelf te ontdekken wat het verschil is tussen RAW en JPEG foto's. 

Er zijn talloze instellingen die je kunt kiezen als je foto's maakt. Eén daarvan heeft te maken met het bestandstype dat je wilt gebruiken. Zoals je in de theorie hebt gelezen, kun je o.a. kiezen voor JPEG en RAW. Afhankelijk van deze keuze, levert de camera als het ware een andere foto. Voer de opdracht uit en ontdek de verschillen.

a) Maak met je camera een foto in RAW en een foto in JPEG-formaat.
Bekijk ze, eventueel door ze in te laden op je computer, zodat je ze in groter formaat kunt zien. Wat valt je op?

b) Maak van de RAW-foto in Photoshop (of een ander fotobewerkingsprogramma) ook een JPEG. Omschrijf de verschillen tussen de twee foto’s.

Succes!

 

Wil je meer informatie over de cursus, klik dan op onderstaande button.


Bestel de cursus 'Beter fotograferen voor iedereen, deel 2' tijdelijk voor slechts 55 euro! Verdiep je kennis over fotograferen en bestel nu de gehele cursus.